Publikation: SVD   Publiceringsdatum: 1997-01-05    Sida: 25
Författare: Lena Tingstam

Folk möts och skiljs i hypad värld

Det är inte längre varje dag jag befinner mig på #Cafeet. Men det fanns en tid när det mest avkopplande jag kunde tänka mig, var att slinka in på #Cafeet. Antingen välja att sitta tyst, och se andras konversationer flyta fram över skärmen, eller kasta mig in i allvarliga djupsinnigheter blandat med trivialt pladder med samma iver som tonåringarna i församlingen.

På #Cafeet möts vi, ungdomar och gammelrävar, delar på det utrymme som ibland kallas cyberrymd och interagerar enbart med språket och känslosymboler som redskap.

Över en kopp java - Nej! Inte java, hojtar en av html-freakarna, det äter minne, varpå församlingen fnissar med många symboler - eller CC som är datanördarnas dryck framför alla andra. Vare sig man väljer kaffe eller cola är koffeinet uppiggande och håller #Cafeets gäster vakna halva nätterna. Timmarna går och fram på nattkröken undrar vi om inte Ulrik somnat. Beepar du på honom, han sover nog över tangentbordet igen, säger rara tösen försynt, jag kan inte göra ctrl-g i mIRC.

Människor träffas och "talar" med varandra i timmar. Tjejer och killar finner varandra och bildar par. Folk möts och skiljs för att kunna mötas igen, i den hypade värld där människor träffas utan att ses. Där språket är det ultimata uttrycksmedlet och alla andra attribut är avskalade.
- Tänder du på mitt typsnitt? frågar fräcka killen.
- Nej, på din satsbyggnad, raljerar tjejen.
När ordet är den enda kontaktyta som finns kvar, går flirtfasen snabbt över i intimitetens djuplodande utforskning av motpartens innersta.


Liten ordlista:
IRC = Internet Relay Chat
mIRC = IRC-programvara för windows
beep/ctrl-g = tangenttryckning som ger en signal i mottagarens datorhögtalare
# = tecken för kanal på IRC
#Cafeet = möteplats/kanal på IRC
Java = programmeringsspråk eller kaffe
CC = cola av känt stort märke
html = hypertext markup language, förekommer i WWW-dokument

© 1998 Lena Tingstam / GraaSael